Учени от Редингския университет във Великобритания изследват турбуленцията в чистия въздух,

...
Учени от Редингския университет във Великобритания изследват турбуленцията в чистия въздух,
Коментари Харесай

Турбулентността на полетите се е увеличила с 55% заради затоплянето на климата

Учени от Редингския университет във Великобритания изследват турбуленцията в чистия въздух, която е по-трудно да бъде избегната от водачите, съобщи Би Би Си. Те откриват, че мощната турбулентност се е нараснала с 55% сред 1979 година и 2020 година, по маршрута през Северния Атлантик. Обясняват ръста с измененията в скоростта напразно на огромни височини, дължащи се на по-топлия въздух, породен от въглеродните излъчвания.
Прочетете още
" В продължение на десетилетие проучванията посочваха, че изменението на климата ще докара до увеличение на турбулентността в чистия въздух в бъдеще. Сега разполагаме с доказателства, които сочат, че това нарастване към този момент е почнало ", съобщи професор Пол Уилямс, атмосферен академик от университета в Рединг.

Най-голямо нарастване е записано по маршрутите в Съединени американски щати и Северния Атлантик. В Европа, Близкия изток и южната част на Атлантическия океан също се следи доста нарастване на турбулентността.

Проф. Уилямс изясни, че нарасналата турбулентност се дължи на разликите в скоростта напразно: в силната ветрова система, която духа от запад на изток и е на към 5 до 7 мили над земната повърхнина. Тя съществува основно заради разликата в температурата сред международния екватор и полюсите.

Радар може да засече турбуленцията при стихии, само че турбуленцията в чист въздух е съвсем невидима и мъчно откриваема.

Турбулентните полети не единствено са неуместни, само че могат да причинят и пострадвания на пасажерите. Силните турбуленции са доста редки, само че тези в чист въздух могат да се появят ненадейно, когато пасажерите не са закопчани с колани.

" Никой не би трябвало да стопира да лети, тъй като се опасява от турбуленция, само че е рационално да държите колана си непрекъснато закопчан. Това е съвсем сигурна гаранция, че ще бъдете в сигурност даже и при най-тежката турбуленция ”, поучава проф. Уилямс.

В Съединени американски щати авиационната промишленост губи годишно сред 150 и 500 млн. долара заради последиците от турбуленцията, в това число износването на самолетите. Има и екологични разноски, защото водачите изгарят повече гориво, с цел да я избегнат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР